Страницы

среда, 10 апреля 2019 г.

Գինի


04.04.2019 Անհատական հետազոտական աշխատանքի թեմանները՝ Հայաստանում աճեցվող խաղողի տեսակներ, Ալկոհոլային ըմպելիքների ազդեցությունը օրգանիզմի վրա * Քանի ՞ տեսակի խաղող է աճեցվում Հայաստանում
Ըստ տնտեսական նշանակության՝ տարբերում են խաղողի՝ գինու, սեղանի և քիշմիշի, ըստ հասունացման ժամկետների՝ գերվաղահաս, վաղահաս, միջահաս, ուշահաս և առավել ուշահաս սորտեր։
* Ի՞ նչ է գինին
Գինի, ոգելից, որը ստացվում է խաղողի  հյութի խմորման միջոցով :
* Ինչպե՞ ս են գինի ստանում
Կա առաջնային և երկրորդային գինեգործություն։ Առաջնային գինեգործության հիմնական պրոցեսը սպիրտային խմորումն է, երբ քաղցուին ավելացնում են խմորասնկերի մաքուր կուլտուրա (2-3%), խմորումը կարող է ընթանալ նաև խաղողի մեջ պարունակվող բնական խմորասնկերով։ Խաղողի քաղցուի շաքարի խմորման հետևանքով առաջանում են էթիլ սպիրտ և ածխաթթու գազ, ինչպես նաև՝ խմորման երկրորդային նյութեր։ Անապակ գինիներ պատրաստելու համար քաղցուն ենթարկում են լիակատար խմորման, իսկ կիսաքաղցր, թունդ և աղանդերային գինիներ ստանալու համար՝ մասնակի խմորման։
Խմորումն ավարտվելուց հետո գինենյութի խնամքի ամենակարևոր պայմաններից է ամանը գինենյութով լիքը պահելը։ Սեղանի սպիտակ գինի ստանում են սպիտակ, վարդագույն, ինչպես նաև կարմիր և սև խաղողից՝ «սպիտակ» եղանակով վերամշակելով։

* Ինչպիսի՞ երևույթ է խաղողի խմորումը
Խմորումը կենսաքիմիական երևույթ է, որի ընթացքում խաղողում պարունակվող ածխաջրերը՝գլյուկոզը, ֆրուկտոզը, սախարոզը, օսլան խմորում են բակտերիանների ազդեցությամբ:
* Ինչպիսի՞ անօրգանական և օրգանական նյութեր կան գինու բաղադրության մեջ
Գինում պարունակվող անօրգանական, օրգանական նյութերը: Օրգանական-սպիրտներ,գլյուկոզ, գինեթթու,քացախաթթու,սաթաթթու Անօրգանական-ջուր,ածխաթթու գազ, ծծմբային գազ, մետաղօրգանական միացություններ
* Որո՞ նք են նյութերի ֆիզիկական, քիմիական և ֆիզիոլոգիական հատկությունները
Նյութի ֆիզիկական հատկություններն են՝ ագրեգատային վիճակը:
Նյութի քիմիական հատկությունները, դա նյութի փոխազդեցությունն է այլ նյութերի հետ և նոր նյութերի առաջացում:
Նյութի ֆիզիոլոգիական հատկություններն են այդ նյութի ազդեցութությունը կենդանի օրգանիզմների վրա:
* Ինչպիսի՞ ֆիզիկական եղանակով կարելի է գինուց բաժանել գինու սպիրտը՝ էթանոլը
Եռացնելով:
* Ինչպե՞ս որոշել գինին թթվա՞ ծ է
Գինու թթվածությունը որոշվում է սոդայով: Ընդամենը գինուն պետք է ավելացնել մի փոքր սոդա: Առաջացած հոտից կարելի է որոշել:
* Ինչպիսի՞ քիմիական ռեակցիայով կարելի որոշել գինում առկա գլյուկոզը և սախարոզը

* Ինչու՞ ալկոհոլային ըմպելիքների չարաշահումը բացասական ազդեցությունը ունի օրգանիզմի վրա

Դա կապված է գինում առկա էթանոլից, որը նյարդատոքսիկ է, դա կարող է վնասել նյարդային համակարգը:

 Լաբորատոր փորձ 1
Հայտանյութի օգնությամբ գինու միջավայրի որոշումը: Քացախաթթու-թույլ թթվային Գինեթթու-ուժեղ թթվային Լաբորատոր փորձ 2 Կատարենք չեզոքցման ռեակցիաներ սոդայով, անջատվելու է CO2: Երկու նմուշների վրա լցրեցինք սոդա՝անջատվեց ածխաթթու գազ: Հետո լցրեցինք աղաթթու և նմուշներտ եկան սկզբնական տեսքի: Եվ Արենի գինին ստացավ իր վարդագույն գեղեցիկ երանգը:

Комментариев нет:

Отправить комментарий