04.04.2019 Անհատական հետազոտական աշխատանքի թեմանները՝ Հայաստանում աճեցվող խաղողի տեսակներ, Ալկոհոլային ըմպելիքների ազդեցությունը օրգանիզմի վրա *
Քանի
՞
տեսակի
խաղող
է
աճեցվում
Հայաստանում
Ըստ տնտեսական նշանակության՝ տարբերում են խաղողի՝ գինու,
սեղանի
և
քիշմիշի,
ըստ
հասունացման
ժամկետների՝
գերվաղահաս,
վաղահաս,
միջահաս,
ուշահաս
և
առավել
ուշահաս
սորտեր։
* Ի՞ նչ է գինին
Գինի, ոգելից, որը ստացվում է խաղողի հյութի խմորման միջոցով :
* Ինչպե՞ ս են գինի ստանում
Կա առաջնային և երկրորդային գինեգործություն։ Առաջնային գինեգործության
հիմնական
պրոցեսը
սպիրտային խմորումն է, երբ քաղցուին
ավելացնում
են
խմորասնկերի
մաքուր
կուլտուրա
(2-3%), խմորումը
կարող
է
ընթանալ
նաև
խաղողի
մեջ
պարունակվող
բնական
խմորասնկերով։
Խաղողի
քաղցուի շաքարի խմորման հետևանքով
առաջանում
են էթիլ սպիրտ և ածխաթթու
գազ,
ինչպես
նաև՝
խմորման
երկրորդային
նյութեր։
Անապակ
գինիներ
պատրաստելու
համար
քաղցուն
ենթարկում
են
լիակատար
խմորման,
իսկ
կիսաքաղցր,
թունդ
և
աղանդերային
գինիներ
ստանալու
համար՝
մասնակի
խմորման։
Խմորումն ավարտվելուց հետո գինենյութի խնամքի ամենակարևոր պայմաններից է ամանը գինենյութով լիքը պահելը։ Սեղանի սպիտակ գինի ստանում են սպիտակ, վարդագույն, ինչպես նաև կարմիր և սև խաղողից՝ «սպիտակ» եղանակով վերամշակելով։
* Ինչպիսի՞ երևույթ է խաղողի խմորումը
Խմորումը կենսաքիմիական երևույթ է, որի ընթացքում խաղողում պարունակվող ածխաջրերը՝գլյուկոզը, ֆրուկտոզը,
սախարոզը,
օսլան
խմորում
են
բակտերիանների
ազդեցությամբ:
* Ինչպիսի՞ անօրգանական և օրգանական նյութեր կան գինու բաղադրության մեջ
Գինում պարունակվող անօրգանական, օրգանական նյութերը:
Օրգանական-սպիրտներ,գլյուկոզ,
գինեթթու,քացախաթթու,սաթաթթու
Անօրգանական-ջուր,ածխաթթու
գազ,
ծծմբային
գազ,
մետաղօրգանական
միացություններ
* Որո՞ նք են նյութերի ֆիզիկական, քիմիական և ֆիզիոլոգիական հատկությունները
Նյութի ֆիզիկական հատկություններն են՝ ագրեգատային
վիճակը:
Նյութի քիմիական հատկությունները, դա նյութի փոխազդեցությունն է այլ նյութերի
հետ
և
նոր
նյութերի
առաջացում:
Նյութի ֆիզիոլոգիական հատկություններն են այդ նյութի
ազդեցութությունը
կենդանի
օրգանիզմների
վրա:
* Ինչպիսի՞ ֆիզիկական եղանակով կարելի է գինուց բաժանել գինու սպիրտը՝ էթանոլը
Եռացնելով:
* Ինչպե՞ս որոշել գինին թթվա՞ ծ է
Գինու թթվածությունը որոշվում է սոդայով: Ընդամենը գինուն պետք է ավելացնել մի փոքր սոդա: Առաջացած հոտից կարելի է որոշել:
* Ինչպիսի՞ քիմիական ռեակցիայով կարելի որոշել գինում առկա գլյուկոզը և սախարոզը
* Ինչու՞ ալկոհոլային ըմպելիքների չարաշահումը բացասական ազդեցությունը ունի օրգանիզմի
վրա
Դա կապված է գինում առկա էթանոլից, որը նյարդատոքսիկ է, դա կարող է վնասել նյարդային
համակարգը:
Լաբորատոր
փորձ
1
Հայտանյութի օգնությամբ գինու միջավայրի որոշումը: Քացախաթթու-թույլ թթվային Գինեթթու-ուժեղ թթվային Լաբորատոր փորձ 2 Կատարենք չեզոքցման ռեակցիաներ սոդայով, անջատվելու է CO2: Երկու նմուշների վրա լցրեցինք սոդա՝անջատվեց ածխաթթու գազ: Հետո լցրեցինք
աղաթթու
և
նմուշներտ
եկան
սկզբնական
տեսքի:
Եվ
Արենի
գինին
ստացավ
իր
վարդագույն
գեղեցիկ
երանգը:
Комментариев нет:
Отправить комментарий